Het hospice
Hospice Wageningen-Renkum bestaat sinds 2010 en is klein van opzet. Door deze kleinschaligheid kunnen we een huiselijke sfeer het best benaderen
In de gemeenschappelijke huiskamer met open keuken is voldoende ruimte voor iedereen die wil aanschuiven.
Wie even behoefte heeft aan privacy, kan zich terugtrekken in de stiltekamer. Hier is ook een uitgebreide bibliotheek en bestaat de mogelijkheid om muziek te luisteren.
Familie en vrienden zijn van harte welkom. Indien gewenst betrekken we hen bij de zorg, uiteraard in zorgvuldig overleg met onze gast en de verpleging. Ook voor familie en vrienden is er een luisterend oor als zij dat nodig hebben.
Tegen een kleine vergoeding is het voor familie of vrienden ook altijd mogelijk om mee te eten of bij hun naaste te blijven slapen.
Kamer met tuin
Elke gast heeft een eigen kamer, voorzien van brede openslaande deuren naar de tuin. De kamers zijn comfortabel ingericht en uiteraard kunnen gasten dierbare spullen van huis meenemen om hun eigen persoonlijke sfeer te creëren.
Hospice-locatie
Het hospice ligt in de ronde bocht van de Irenestraat in Wageningen. De ingang van het hospice bevindt zich tussen de huisnummers 48 en 50.
Klik hier voor een routekaart en de ligging van het hospice. (Op de kaart die verschijnt ziet u Irenestraat 48 aangegeven. Wanneer u ons bezoekt, kunt u het best dit adres aanhouden. U ziet het hospice dan liggen in de bocht van deze straat.)
Het hospice en de oorsprong van de Dahlia in het logo
Het initiatief voor Hospice Wageningen-Renkum werd in 2007 genomen door twee oud-huisartsen uit Wageningen. Zij hebben een groep mensen bijeengebracht die de realisatie van een hospice in Wageningen en Renkum belangrijk vond en samen hebben zij zich hiervoor jarenlang ingezet.
Toen bovengenoemde initiatiefnemers, huisartsen Dirk van Andel en Carel Fieren, op 6 oktober 2007 op de internationale dag van de palliatieve zorg, letterlijk de markt opgingen om het idee van een hospice voor Wageningen en Renkum onder de publieke aandacht te brengen, kwam spontaan een wat oudere man op hen af. Hij haalde uit zijn fietstas een bosje bloemen en wenste hen succes met de woorden: “dit waren de lievelingsbloemen van mijn moeder”. Het bleek te gaan om de heer Bresser van de voor velen bekende bloemenzaak in Wageningen en om een bosje bijzondere dahlia’s. Deze dahlia is in 1884 gekweekt in Lyon en werd vanwege de donkere bladeren Lucifer genoemd. In 1924 is deze dahlia opgedragen aan Bishop Joshua Pritchard Huges. De bescheiden bisschop vond het voldoende als de titel de eer kreeg en niet de persoon. Zo ‘siert’ de dahlia als logo het hospice.
Breed regionaal draagvlak
Vanaf het eerste begin is het initiatief voor de realisatie van een hospice breed gedragen door de Wageningse samenleving. Van vele kanten ontvingen de initiatiefnemers ondersteuning, ook vanuit de gemeente Renkum.
Op 23 september 2010 is het Hospice Wageningen-Renkum geopend en op maandag 27 september werd de 1e gast ontvangen.
Feiten en cijfers
Op 1 oktober 2021 hebben, sinds de opening van het hospice ruim 516 mensen gebruik gemaakt van de gastvrijheid van het hospice.
De exactie getallen laten zien dat ons hospice in de hele regio Wageningen-Renkum, maar ook daar buiten, voorziet in een duidelijke behoefte. Maar het zijn niet alleen cijfers die tellen voor ons hospice. Vooral het streven om gastvrijheid en goede zorg te bieden aan onze gasten en hun naasten is voor ons belangrijk. Een essentiële combinatie om ook in de toekomst een goed en gastvrij bijna-thuis-huis te kunnen zijn.
De zorg
Bijna thuis
De meeste mensen blijven het liefst thuis op het moment dat ze afscheid moeten nemen van het leven. Maar er kunnen persoonlijke redenen zijn om daar niet voor te kiezen. De sfeer in ons hospice benadert het meest de omstandigheden thuis: veilig en warm.
Het zorgteam
Het grootste deel van de zorg is in handen van een groep goed opgeleide vrijwillige medewerkers. Zij doen hun bijzondere werk met veel warmte en bezieling. Alle zorg wordt samen met de gast en de naasten overlegd. Als het maar even kan, wordt aan de wensen van de gast tegemoet gekomen.
De medische zorg blijft in handen van uw eigen vertrouwde huisarts. Mocht de huisarts zelf niet kunnen komen, bijvoorbeeld vanwege de afstand, dan nemen enkele Wageningse huisartsen (die speciaal aan ons hospice zijn verbonden) deze medische zorgtaak over.
Een vast team van verpleegkundigen is dag en nacht aanwezig in ons hospice. Deze palliatief geschoolde verpleegkundigen werken in ons hospice via Pleyade.
Het geven van palliatieve zorg staat in het Hospice Wageningen-Renkum centraal. Onze zorg is gericht op vermindering van het lijden en niet op genezing of verlenging van het leven. Palliatieve zorg houdt zich dus bezig met het leven en vooral met de kwaliteit van het leven. Ieder mens bepaalt voor zichzelf wat kwaliteit van leven is, wat lijden is en wat ondragelijk lijden is. De zorg die we bieden wordt continue afgestemd op de wensen en behoeften van de patiënt. Als wij zeker weten dat we alles gedaan hebben wat mogelijk is en het lijden is of wordt voor de patiënt ondragelijk, dan is euthanasie, als ultieme vorm van palliatieve zorg binnen ons hospice niet uitgesloten. Ons standpunt is dat wij als plaatsvervangende thuissituatie euthanasie niet uitsluiten maar ons hierin absoluut passief opstellen. Euthanasie mag bij ons plaatsvinden als de eigen huisarts het uitvoert. Wanneer een gast van buiten Wageningen komt en niet de eigen huisarts als behandelaar houdt, moeten er al vóór de opname duidelijke afspraken gemaakt zijn met de eigen huisarts (of eventueel met het Expertisecentrum Euthanasie). Medewerkers van het Hospice hebben geen rol in de besluitvorming tot euthanasie.
Dagelijkse leiding
De dagelijkse leiding van het hospice is in handen van de directeur en een coördinator. Zij zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en het welzijn van de gasten.
Op deze websites vindt u meer informatie over palliatieve zorg:
www.palliatievezorg.nl
www.netwerkpalliatievezorg.nl/geldersevallei
palliatieve-zorg.startpagina.nl
www.alsjenietmeerbeterwordt.nl
www.vptz.nl
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2016/11/03/informatiekaart-palliatieve-terminale-zorg
Kosten
Vergoeding & bijdrage
Het hospice ontvangt subsidie van het Ministerie van VWS.
De kosten van de huisarts, de apotheek, de verpleegkundige zorg en de kosten van eventuele andere voorzieningen worden met uw zorgverzekeraar geregeld, net als thuis.
Voor de dagelijkse kosten, zoals eten en drinken, schoonmaak en wasgoed, vragen wij een eigen bijdrage aan onze gasten. Vaak wordt deze vergoed uit een aanvullende zorgverzekering.
Het hospice hanteert als uitgangspunt dat de eigen bijdrage geen belemmering mag zijn voor opname in ons hospice. Voor gasten die deze niet (geheel) kunnen betalen, heeft het hospice een Gasten-Steunfonds opgericht. In overleg met de directeur wordt besproken in hoeverre u de bijdrage geheel of gedeeltelijk kunt betalen.
Uitgebreide informatie over de vergoeding van de zorg in ons hospice vindt u op de Zorgwijzer
Fotoalbum
Foto’s van Hospice Wageningen Renkum
Klik op de foto voor een vergroting.