Hospice Wageningen-Renkum

  • Home
  • Ons hospice
  • De Gasten
  • Steun ons
  • Contact
  • Bijna net zoals thuis
  • Wij waren hier samen
  • In een huiselijke omgeving afscheid nemen
  • Alles ging zoals zij het wilde
  • We bieden medeleven, geen medelijden

Ons hospice

Het hospice

Hospice Wageningen-Renkum bestaat sinds 2010 en is klein van opzet. Door deze kleinschaligheid kunnen we een huiselijke sfeer het best benaderen
In de gemeenschappelijke huiskamer met open keuken is voldoende ruimte voor iedereen die wil aanschuiven.
Wie even behoefte heeft aan privacy, kan zich terugtrekken in de stiltekamer. Hier is ook een uitgebreide bibliotheek en bestaat de mogelijkheid om muziek te luisteren.

Familie en vrienden zijn van harte welkom. Indien gewenst betrekken we hen bij de zorg, uiteraard in zorgvuldig overleg met onze gast en de verpleging. Ook voor familie en vrienden is er een luisterend oor als zij dat nodig hebben.
Tegen een kleine vergoeding is het voor familie of vrienden ook altijd mogelijk om mee te eten of bij hun naaste te blijven slapen.

Kamer met tuin

Elke gast heeft een eigen kamer, voorzien van brede openslaande deuren naar de tuin. De kamers zijn comfortabel ingericht en uiteraard kunnen gasten dierbare spullen van huis meenemen om hun eigen persoonlijke sfeer te creëren.

Hospice-locatie

Het hospice ligt in de ronde bocht van de Irenestraat in Wageningen. De ingang van het hospice bevindt zich tussen de huisnummers 48 en 50.

Klik hier voor een routekaart en de ligging van het hospice. (Op de kaart die verschijnt ziet u Irenestraat 48 aangegeven. Wanneer u ons bezoekt, kunt u het best dit adres aanhouden. U ziet het hospice dan liggen in de bocht van deze straat.)

Over dit hospice

Over dit hospice

Het initiatief voor Hospice Wageningen-Renkum werd in 2007 genomen door twee oud-huisartsen uit Wageningen. Zij hebben een groep mensen bijeengebracht die de realisatie van een hospice in Wageningen en Renkum belangrijk vond en samen hebben zij zich hiervoor jarenlang ingezet.

Breed regionaal draagvlak

Vanaf het eerste begin is het initiatief voor de realisatie van een hospice breed gedragen door de Wageningse samenleving. Van vele kanten ontvingen de initiatiefnemers ondersteuning, ook vanuit de gemeente Renkum.

Op 23 september 2010 is het Hospice Wageningen-Renkum geopend en op maandag 27 september werd de 1e gast ontvangen.

Feiten en cijfers

Op 1 oktober 2020 hebben, sinds de opening van het hospice ruim 466 mensen gebruik gemaakt van de gastvrijheid van het hospice.

Enkele feiten en cijfers met betrekking tot ons hospice voor de periode van 1 juli 2019 tot en met 30 september 2020:

3e kwartaal 2019 4e kwartaal 2019  1e kwartaal 2020  2e kwartaal 2020  3e kwartaal 2020
 Aantal gasten 23  15 15 6 8
 Aantal mannen 13 12  7 2 2
 Aantal vrouwen 10  3 8 4 6
 Gemiddelde leeftijd 69  77  77 72 81
 Gemiddelde opnameduur 11 dagen  26 dagen  22 dagen 29 dagen 34 dagen
 Bedbezetting 69% 94%  91% 53% 73%
 Gasten uit Wageningen  7 5  9 3 5
 Gasten uit gem. Renkum  8  6  2 1 1
 Gasten uit overige gemeenten  8  4  4 2 3

Deze getallen laten zien dat ons hospice in de hele regio Wageningen-Renkum, maar ook daar buiten, voorziet in een duidelijke behoefte. Maar het zijn niet alleen cijfers die tellen voor ons hospice. Vooral het streven om gastvrijheid en goede zorg te bieden aan onze gasten en hun naasten is voor ons belangrijk. Een essentiële combinatie om ook in de toekomst een goed en gastvrij bijna-thuis-huis te kunnen zijn.

Organisatie

Visie, missie en doelstelling

Visie en missie

De visie is in de statuten als volgt verwoord: “Hospice Wageningen-Renkum wil aanvullende zorg bieden voor het lichamelijk, psychisch, sociaal en geestelijk/spiritueel welbevinden van de gasten in de laatste fase van het leven. Met respect voor de eigenheid van iedere persoon wordt bij de zorgverlening uitgegaan van – en ingegaan op – individuele vragen, behoeften en wensen van de gasten en de hen omgevende familie en vrienden”. Onze visie is ook het motto op de folder: gastvrijzijn. In Hospice Wageningen-Renkum wordt een patiënt een gast, hij mag in vrijheid keuzes maken en zijn en blijven zoals hij is. Het hospice heeft een neutrale grondslag en staat open voor alle mensen ongeacht hun levensbeschouwing.

Doelstelling

Het doel van ons hospice is om de gasten en hun naasten warme en liefdevolle zorg te bieden in een huiselijke omgeving. Een dergelijk hospice wordt een bijna-thuis-huis genoemd. De zorg is er niet op gericht om dagen aan het leven toe te voegen, maar juist om (kwaliteit van) leven toe te voegen aan de dagen die nog resten.
Voor gasten en hun naasten, maar ook voor medewerkers, is het hospice een veilige plek. Het bieden van levenskwaliteit voor onze gasten gebeurt in overleg met gast, familie/vrienden, medewerkers en huisarts. Naasten mogen 24 uur per dag aanwezig zijn. Ook kunnen zij tegen een kleine vergoeding blijven eten of slapen.

Doelgroep

Onze doelgroep bestaat uit mensen met een terminale indicatie die, om wat voor reden dan ook, niet in hun eigen huis willen of kunnen sterven.
Wij communiceren duidelijk welke meerwaarde ons hospice heeft ten opzichte van de thuissituatie: verpleegkundige zorg is 24 uur per dag aanwezig, onze vrijwillige medewerkers zijn gastvrouw/heer voor bezoek, de familie kan dag en nacht aanwezig zijn en zich helemaal richten op hun dierbare die binnenkort gaat overlijden.

Wilt u het complete beleidsplan van het hospice ontvangen? Neem dan contact op met de coördinator.

Downloads 2018/2019/2020:

Jaarplan 2020: Jaarplan 2020 hospice
Jaarverslag 2018: HWR-jaarverslag-2018
Meerjarenbeleidsplan 2019: HWR -Meerjarenbeleidsplan-2019
Exploitatie en balans 2018: HWR-exploitatie-en-balans-2018

Jaarverslag 2018

Het jaarverslag 2018 is verschenen. U kunt het hier downloaden: HWR-jaarverslag-2018 met als bijlage de Exploitatierekening 2018

De zorg

Bijna thuis

De meeste mensen blijven het liefst thuis op het moment dat ze afscheid moeten nemen van het leven. Maar er kunnen persoonlijke redenen zijn om daar niet voor te kiezen. De sfeer in ons hospice benadert het meest de omstandigheden thuis: veilig en warm.

Het zorgteam

Het grootste deel van de zorg is in handen van een groep goed opgeleide vrijwillige medewerkers. Zij doen hun bijzondere werk met veel warmte en bezieling. Alle zorg wordt samen met de gast en de naasten overlegd. Als het maar even kan, wordt aan de wensen van de gast tegemoet gekomen.

De medische zorg blijft in handen van uw eigen vertrouwde huisarts. Mocht de huisarts zelf niet kunnen komen, bijvoorbeeld vanwege de afstand, dan nemen enkele Wageningse huisartsen (die speciaal aan ons hospice zijn verbonden) deze medische zorgtaak over.
Een vast team van verpleegkundigen is dag en nacht aanwezig in ons hospice. Deze palliatief geschoolde verpleegkundigen werken in ons hospice via Thuiszorg Groot Gelre (TGG).

Het geven van palliatieve zorg staat in het Hospice Wageningen-Renkum centraal. Onze zorg is gericht op vermindering van het lijden en niet op genezing of verlenging van het leven. Palliatieve zorg houdt zich dus bezig met het leven en vooral met de kwaliteit van het leven. Ieder mens bepaalt voor zichzelf wat kwaliteit van leven is, wat lijden is en wat ondragelijk lijden is. De zorg die we bieden wordt continue afgestemd op de wensen en behoeften van de patiënt. Als wij zeker weten dat we alles gedaan hebben wat mogelijk is en het lijden is of wordt voor de patiënt ondragelijk, dan is euthanasie, als ultieme vorm van palliatieve zorg binnen ons hospice niet uitgesloten. Ons standpunt is dat wij als plaatsvervangende thuissituatie euthanasie niet uitsluiten maar ons hierin absoluut passief opstellen. Euthanasie mag bij ons plaatsvinden als de eigen huisarts het uitvoert. Wanneer een gast van buiten Wageningen komt en niet de eigen huisarts als behandelaar houdt, moeten er al vóór de opname duidelijke afspraken gemaakt zijn met de eigen huisarts (of eventueel met het Expertisecentrum Euthanasie). Medewerkers van het Hospice hebben geen rol in de besluitvorming tot euthanasie.

Dagelijkse leiding

De dagelijkse leiding van het hospice is in handen van de directeur en een coördinator. Zij zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en het welzijn van de gasten.

Op deze websites vindt u meer informatie over palliatieve zorg:
www.palliatievezorg.nl
www.netwerkpalliatievezorg.nl/geldersevallei
palliatieve-zorg.startpagina.nl  
www.alsjenietmeerbeterwordt.nl
www.vptz.nl 
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2016/11/03/informatiekaart-palliatieve-terminale-zorg

Kosten

Vergoeding & bijdrage

Het hospice ontvangt subsidie van het Ministerie van VWS.

De kosten van de huisarts, de apotheek, de verpleegkundige zorg en de kosten van eventuele andere voorzieningen worden met uw zorgverzekeraar geregeld, net als thuis.

Voor de dagelijkse kosten, zoals eten en drinken, schoonmaak en wasgoed, vragen wij een eigen bijdrage aan onze gasten. Vaak wordt deze vergoed uit een aanvullende zorgverzekering.

Het hospice hanteert als uitgangspunt dat de eigen bijdrage geen belemmering mag zijn voor opname in ons hospice. Voor gasten die deze niet (geheel) kunnen betalen, heeft het hospice een Gasten-Steunfonds opgericht. Hieruit kan de eigen bijdrage worden vergoed of aangevuld.

Uitgebreide informatie over de vergoeding van de zorg in ons hospice vindt u op de Zorgwijzer 

Fotoalbum

Foto’s van Hospice Wageningen Renkum

Klik op de foto voor een vergroting.

fotoalbum-zoekhoekb fotoalbum-a-huis fotoalbum-zithoeka fotoalbum-samenc fotoalbum-samenb fotoalbum-samena fotoalbum-groep fotoalbum-eigenvertrekd fotoalbum-eigenvertrekc fotoalbum-eigenvertrekb fotoalbum-eigenvertreka fotoalbum-c-tuincdahlia fotoalbum-c-tuinc fotoalbum-c-tuinb fotoalbum-c-tuina fotoalbum-b-huiskamerd fotoalbum-b-huiskamerb fotoalbum-b-huiskamera fotoalbum-a-huisc fotoalbum-a-huisb

gallery-sameneten-hospice-wageningen-030 gallery-sameneten-hospice-wageningen-031 gallery-tuin-a

fotoalbum-zoekhoekb fotoalbum-a-huis fotoalbum-zithoeka fotoalbum-samenc fotoalbum-samenb fotoalbum-samena fotoalbum-groep fotoalbum-eigenvertrekd fotoalbum-eigenvertrekc fotoalbum-eigenvertrekb fotoalbum-eigenvertreka fotoalbum-c-tuincdahlia fotoalbum-c-tuinc fotoalbum-c-tuinb fotoalbum-c-tuina fotoalbum-b-huiskamerd fotoalbum-b-huiskamerb fotoalbum-b-huiskamera fotoalbum-a-huisc fotoalbum-a-huisb

Adres en route

Stichting Hospice Wageningen-Renkum
Bezoekadres en Tom Tom: Irenestraat
(in de bocht tussen nr. 48 en 50)

Postadres: Melkweg 1 (ingang Irenestraat)
6707 CZ Wageningen
Tel: 0317 – 450047

Email: info@hospicewageningenrenkum.nl

Bekijk hier de film over het dagelijks leven in het hospice:

Volg en bereik ons:

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Telefoon

© 2021 · Hospice Wageningen-Renkum · Webontwikkeling: Happely vrijstaand
Hospice Wageningen-Renkum is aangesloten bij de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg inloggen intranet Inloggen roosterprogramma