Vrijwilliger worden

Vrijwilligerswerk in ons hospice is teamwerk. Samen en met aandacht het onze
gasten zo comfortabel mogelijk maken en zoveel als kan tegemoetkomen aan de wens van de gast.
Als je ons hospice een warm hart toedraagt, dan kun je ons ondersteunen door zelf de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan als vrijwilliger. Je hoeft daarvoor geen ervaring in de zorg te hebben. Ook zonder dat kun je als vrijwilliger een belangrijke bijdrage leveren aan het welbevinden van mensen in hun laatste levensfase.

Zonder vrijwilligers kan ons hospice niet de liefdevolle zorg bieden aan zowel de gasten als aan hun naasten.
Ben je die vrouw of man met aandacht voor de zieke medemens in de laatste fase van zijn of haar leven? Meld je dan aan als vrijwilliger. Dat kan door op het onderstaande vakje Aanmelden vrijwilliger te klikken. Daar kun je het Formulier Aanmelden vrijwilliger invullen en direct naar ons verzenden.

Wil je liever telefonisch contact opnemen dan kan dat via telefoonnummer 0317 – 450047. De coördinator nodigt je altijd eerst uit voor een gesprek en rondleiding in ons hospice. Samen bespreken jullie wat jij graag in ons hospice wilt bijdragen.

Taken vrijwilligers
Afhankelijk waar jouw belangstelling ligt en de behoeften van ons hospice kun je je bij ons inzetten als:

Zorgvrijwilliger
Je hoeft als zorgvrijwilliger geen ervaring in de zorg te hebben. Verpleegkundige of medisch technische handelingen doen de verpleegkundigen en de huisarts.
Als vrijwilliger verzorg, begeleid en ondersteun je samen met de verpleegkundigen onze gasten. Het gaat erom dat je er bent voor de ander, ook door met de gast en diens naasten te praten of bijvoorbeeld de gast voor te lezen. Je ontvangt het bezoek en je doet huishoudelijke werkzaamheden, zoals de was en koffie en thee zetten.

Kookvrijwilliger
Als kookvrijwilliger verzorg je tussen de middag de gezamenlijke lunch en aan het eind van de middag de warme maaltijd voor onze gasten en eventuele naasten die mee willen eten. Je overlegt met onze gasten waar zij trek in hebben.

Bloemen/Tuinvrijwilliger
Bloemenvrijwilligers schikken en/of verversen tweemaal per week de bloemen voor onze gasten en in de verschillende ruimtes.
Als tuinvrijwilliger zorg je er samen met anderen voor, dat de tuin er in elk seizoen mooi uitziet.

Klusvrijwilliger
Als klusvrijwilliger doe je in overleg allerlei reparaties en kleine technische werkzaamheden.

Administratief vrijwilliger
Als administratief vrijwilliger verricht je verschillende taken op financieel- en administratief gebied.

Begeleiding
Als je vrijwilliger wordt, is het belangrijk dat je goed begeleid wordt en weet wat je kunt verwachten, waar je rekening mee moet houden en waar je eigen kracht ligt.
Daarom word je met aandacht ingewerkt door de coördinator en collega-vrijwilligers. Zij maken je wegwijs en bespreken ook met je wat je mooi, fijn, lastig of spannend vindt. Je werkt in teamverband en je wordt begeleid door de coördinator van de vrijwilligers.

Cursus
Als je als vrijwilliger nieuw begint, krijg je in de loop van het jaar onder andere een basiscursus aangeboden. Deze basiscursus is samengesteld door de VPTZ Nederland, een overkoepelend orgaan waarbij we als Hospice zijn aangesloten.
Daarnaast bieden we je (thema) bijeenkomsten aan, die meestal intern worden gegeven over onderwerpen die te maken hebben met de zorg voor mensen in hun laatste levensfase. Voor zorgvrijwilligers bieden wij specifieke cursussen zoals til- en transfertechnieken.

Introductie voor aspirant vrijwilligers
Lees hier de Introductie van het handboek ‘Kaders voor vrijwilligers’. Het volledige handboek krijgt u op het moment dat u definitief als vrijwilliger bij het hospice gaat starten.